Om rasen

Historian om rasen Berner Sennenhund har sin början tidigt på 1900-talet i de schweiziska alperna. Strax söder om Bern fanns trefärgade gårdshundar utspridda på enskilda lantbruk. Framför allt värdshusägaren Hoffman i byn Dürrbach var känd för sina vackra hundar som vanligtvis kallades för Dürrbächler. Mjölkbönder och slaktare använde ofta dessa hundar för att dra kärror till och från marknader.

År 1904 bestämde sig Fritz Probst (1867-1945) att ta med rasen i en försöksgrupp på den internationella utställningen i Bern. Totalt 6 hundar deltog och 4 belönades med pris, vilket innebar att rasen togs upp i band 9 av den Schweiziska Hundstammboken år 1907. Detta är första gången som rasen omnämns officiellt och anses därför vara födelseåret.

geschichte1

 

Uppfödningen av Dürrbächler ökade kraftigt, främst i området kring Burgdorf där även Dürrbachklubben grundades. Det dröjde inte länge förrän Sennen-domaren professor Heim föreslog att byta namn på rasen till Berner Sennenhund som en del av gruppen Schweiziska Sennenhundar (tillsammans med Appenzeller, Entlebucher och Grosser Schweizer Sennenhund). Motståndet från Dürrbachklubben var stort, men 1913 medgav man namnändringen efter påtryckningar från schweiziska kennelklubben. I ursprungsområdet kring Bern är dock Dürrbächler fortfarande en vanligt förekommande benämning.

Dr_AlbertHeim

 Prof. Heim

Läs mer om rasen på Svenska Sennenhundklubbens hemsida.